تبلیغات

محصولات ویژه

agriculture organic - چرا تولید به روش ارگانیك؟

agriculture organic

مصرف محصولات كشاورزی سالم و ارگانیك = عمر طولانی داشتن

 

برای تامین نیاز روز افزون جامعه به محصولات خوراکی ، انگیزه های اقتصادی دست اندرکاران تولید باعث شده که برای حداکثر تولید از همه منابع به هرمیزان بدون توجه به آثار و عوارض جانبی آنها استفاده نمایند، از طرفی برای مصرف کنندگان محصولات خوراکی بالاخص میوه جات بخاطر مشغله زیاد و کمبود وقت مناسب وسر درگمی در کثرت اطلاعات ، ضعف فرهنگی وگرفتاری مسایل اقتصادی ،باعث شده فرصت لازم فراهم نگرددکه از جنبه های زیست محیطی تولید ( میزان موجودی سموم ، کودها ، فلزات سمی والودگی میكروبی در آنها ) و سلامتی آن محصولات، فکر و اندیشه کنند  و ببینند عدم توجه به مصرف مداوم آنها چه برسرشان می آید.

اگرچه اخیراً با تکنولوژی های موجود توانسته اند تا حدودی آثار زیانبار نهاده های مصرفی مثل سموم و کودهای شیمیایی در بخش کشاورزی را کاهش دهند ولی بنظر می رسد هنوز اهمیت سرمایه گذاری در بکارگیری این تکنولوژی ها در راستای توسعه پایدار در بخش کشاورزی بردست اندرکاران خیلی روشن نمی باشد و متاسفانه بسیاری از کارشناسان ذیربط مرتباً از روش های آسان و صرفاً درمانگر ، یعنی مصرف سموم شیمیایی را برای دفع آفات و بیماریها وعمدتا کودهای شیمیایی را برای تغذیه گیاهی توصیه می کنندضمن اینكه برنامه و اعتبارمناسب برای رفع این معضل با استفاده از شیوه های جدید یا وجود ندارند یا میزان آن ناچیز است .

بدیهی است تولید بدون آلودگی سم و کود با کیفیتی عالی نیاز به برنامه ، سرمایه و حمایت های لازم از طرف مراجع ذیربط دارد ، با این وجود جای خوشوقتی است که راهکارهای بسیاری از قدیم الایام در ایران و سایر نقاط جهان وجود داشته است که طی آن محصولاتی بدون هرگونه عارضه سم و کود تولید می شده است . اغلب این راهکارها که همان دانش بومی ، تولید کنندگان در گذشته بوده است بکار گرفته می شده است . این روش ها که در طول سالیان دراز برای مبارزه با آفات و بیماریها و حاصلخیزی خاک و توجه به سازگاری این شیوه ها با طبیعت ابداع و بکار می رفته است، اکنون خبری از توجه به ادامه بکارگیری شیوه های مفید دانش بومی توسط تولید کنندگان( بعلت توسعه دیدگاههای صرفاً تولیدی و تجاری برنامه ریزان و مجریان گذشته) در بخش کشاورزی وجود ندارد.

درهر صورت به علت وجوداین معضلات زیست محیطی برای جوامع انسانی و دیگر موجودات زنده طبیعت ، کارشناسان آگاه و پیشگام را برآن داشته تا در راستای تولید ارگانیك برای بکارگیری شیوه های نوین تولید از روشهای شیمیایی کمتر استفاده كنندیا در صورت امکان آنها را حذف و بجای آن از روشهای پیشگیری و مبارزه با مواد غیر شیمیایی و مبارزه بیولوژی و بهبود روش های خاکورزی را سرلوحه کار خوددر قراردهند.

بنظر می رسد تفکر ارگانیک بین سالهای 1970 الی 1980 بوجود آمده و عملاً در سالهای بعد استانداردهای لازم تدوین و محصول آن تولید گردیده است ( با این وجود با توجه به انتقادات و نواقص مربوط به تولید ارگانیک تجدید نظرهای لازم توسط سازمان [1]USDA در جریان است) و احتمالاً در خیلی کشورها منجمله آمریکا تا یکی دو سال دیگر منجر به عملی شدن یک برنامه ملی خواهد شد. 

" از قول پرفسور فیلیپ سنت مارک که گفته است آمار نشان می دهد هرفرد فرانسوی آب و مواد غذایی که در شبانه روز می خورد و یا می نوشد سالانه متوسط 5/4 کیلونیترات و 5/1 کیلو مواد زیان آور حاصل از سموم شیمیایی مصرف می کند"(2) .

       با این شرایط برخی کشورها قدمهای اساسی را در جهت توسعه کشاورزی پایدار و ارگانیک برداشته اند و نهایت دقت لازم را در آنالیز محصولات وارده به میادین میوه و تره بار بعمل می آورند ضمن اینکه یارانه های 10 الی 30 درصدی برای تولید کنندگان در نظر می گیرند تا جبران قیمت محصولات ارگانیک که ممکن است با ظاهرپسندی کمتری تولید شوند بعمل آید هرچند قصد بر این است که می خواهند یارانه های بیشتری نیز درنظر بگیرند. درصورتی که در کشور ما نه تنها آنالیزی بر میزان چگونگی عناصر موجود در سبزیجات و میوه جات حمل شده به میادین میوه و تره بار صورت نمی گیرد بلکه بوضوح مصرف سموم سیستمیک و آب فاضلابهای شهرهای بزرگ و بعضاً پسابهای صنعتی در تولید سبزی جات و صیفی جات بکار گرفته می شود .

"اخیراً در انتخاب تصادفی کامیونهای حاوی خیار که در طول شبانه روز به میدان میوه و تره بار تهران وارد می شود ( باتوالی دو روز اول و میانی هرماه ) و سنجش پس مانده های سموم شیمیایی به روش گاز کروماتوگرافی نشان داده که سیزده آفت کش با بنیان کلره و هفت آفت کش با بنیان فسفره بر روی نمونه ها باقی مانده است ، به همین دلایل تعداد مسمومیت های ناشی از آفت کشها را بالغ بر سه میلیون نفردر سال ذکر کرده اند و این در شرایطی است که علاوه بر عوارض جسمی سلامت روانی افراد نیز تهدید می گردد". (2).

به دلایل فوق روش کشت ارگانیک، هدفش حفظ سلامتی و بهره مندی جوامع زنده وابسته به یکدیگر مثل خاک ، گیاهان ، جانوران و انسانها می باشد بطوریکه از طریق سیستم های زراعی مناسب ، تعادل اکولوژیکی بین این سیستمها را برقرار نماید،پس با روش ارگانیک می توان با به حداقل رساندن آلودگی های هوا ، خاک و آب در جهت سلامتی بیشتر محیط زیست سیستم های زنده کمک موثری نمود.

هم اکنون نه تنها تولید کنندگان محصولات ارگانیک بلکه صاحبان صنایع تبدیلی و همچنین توزیع کنندگان اینگونه محصولات خواهان استاندارهایی هستند که بی عیب و نقص بودن تولیدات خود را بیشتر نشان دهند.

با این وجود برای تولید کنندگانی که نمی توانند کاملاً تولید ارگانیک داشته باشند توصیه می گردد با استفاده از رهنمودهای کارشناسان حفظ نباتات از شیوه های مبارزه تلفیقی بیولوژی و شیمیایی ( IPM ) استفاده کننددر نتیجه مجبور به استفاده صددرصد از سموم شیمیایی نمی باشند ولذا مصرف سموم به میزان قابل ملاحظه ای پائین می آید همچنین در این سیستم بهترین شیوه های مدیریتی ، تغذیه صحیح و دقیق محصول ، تناوب زراعی و کاشت محصول از نوع لگومها ، اقدامات بهداشتی ، انتخاب مناسب زمین وعدم استفاده ازهورمونها و دیگر محلولهای شیمیایی و نظایر آنها مورد تاکید می باشد .

مثلاً در کشت گوجه فرنگی در گلخانه روشهایی از ارگانیک مثل عملیات مربوط به کشت مکانیزه، حاصلخیزی خاک با استفاده ازانواع كود های آلی و معدنی و دریایی و خاكورزی حفاظتی خاك ، شیوه های مبارزه با آفات و بیماریها بروش ( IPM ) واستفاده از گیاهان داروئی ،دفع علف های هرز با شیوه های مكانیكی،و بالاخره استفاده از روش های دانش بومی  را با هدف حفظ تنوع و چرخه زیستی می توان بكار برد.

لازم به ذكر است حقیردر این مقاله خلاصه آنچه كه بدان دسترسی و یا تجربه داشته اشاره نموده است و برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله مفصل تر اینجانب در پابلیک حوزه ریاست پوشه نصوحی مراجعه فرمائید. 9/7

                                                                                             غلامحسین نصوحی  

 



[1] -UNITED STATED  DEPARTMENT OF AGRICULTURE                 2-امیری اردكانی،محمدومحمد حسین عمادی 1381 دانش بومی در كنترل آفات و بیماریهای گیاهی

نشر معاونت ترویج وزارت جهاد كشاورزی



[ یکشنبه 11 خرداد 1393 ] [ 05:46 ب.ظ ] [ میرسلمان ابراهیمی ]

[ نظرات() ]


مجله اینترنتی دانستنی ها ، عکس عاشقانه جدید ، اس ام اس های عاشقانه